Värktabletter... härligt härligt men farligt farligt..

Följande skrevs på expressen den 25 november 2010. Detta är ett otroligt viktigt ämne och eftersom jag tipsar om Voltaren säkert två gånger per år så vill jag även visa er detta!

"Läkemedelsverket: Allt fler skadas av receptfria mediciner.
Vi äter allt mer värktabletter - och de är lättare än någonsin att köpa. Men få känner till de allvarliga biverkningarna som varje år rapporteras in. Antalet förgiftningar har ökat. - Om man hanterar värkmediciner felaktigt kan de vara farliga, säger Lennart Forslund på läkemedelsverket.

Det finns enligt läkemedelsverket ingen uppenbar förklaring till det faktum att svenskarna äter allt mer smärtstillande medel. I dag finns dessutom ungefär 7 000 butiker, bensinmackar och kiosker som säljer receptfria värkmediciner, utöver Apoteken. – Jag är orolig för att man tappar respekten för läkemedel när de säljs bredvid vanliga matvaror, säger Lennart Forslund, läkare på Läkemedelsverket.

Akuta magblödningar
Antalet förgiftningar har ökat de senaste tio åren, enligt Giftinformationscentralen. Inte minst gäller det paracetamol som finns i vanliga värktabletter som Alvedon och Reliv. – Paracetamol är lömskt eftersom det kan ta ett par dagar innan man får symtom. Då är det redan försent och levern har skadats allvarligt och oåterkalleligt, säger Lennart Forslund. Även acetylsalicylsyra, som finns i Magnecyl och Treo, kan ge allvarliga biverkningar, som av akuta magblödningar. De senaste årens forskning har visat på att så kallade NSAID-läkemedel, som Voltaren och Eeze, kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke om de tas under lång tid.

"Ha respekt för värkmediciner"
Den receptbelagda värkmedicinen dextropropoxifen, som Doloxene och Dexofen, dras in från handeln under våren 2011, på grund av att medicinerna orsakat en rad dödsfall när de överdoserats eller kombinerats med alkohol. Lennart Forslund poängterar att godkända värkmediciner ändå har fler fördelar än nackdelar. – Men man ska ha respekt för värkmediciner och vara medveten om att de kan ha biverkningar. Man ska ta värkmediciner enligt ordinerad dos och inte längre än man behöver. Det kan vara en god idé att sluta efter en tid för att se om besvären återkommer eller ej. Har man långdragna besvär är det säkrast att gå till doktorn för en undersökning.

Blev beroende
Många får värktabletter utskrivna på recept. Då är det lätt att vaggas in i falsk trygghet. Undersköterskan och servitrisen Ann-Christine Malmsten från Östersund fick Tradolan utskrivet mot fibromyalgivärken. – Jag slapp smärtan, berättar hon. Men snart kom biverkningarna. Värken återvände och det ilade i benen. Ann-Christine tog då dubbla doser – och blev beroende. - Jag hade aldrig tagit Tradolan om jag vetat hur ont man får i kroppen av den och hur lätt man blir beroende, säger hon.

Läkarens bästa råd
1. Fråga dig själv om du verkligen behöver äta värkmedicin.
2. Använd ett preparat du är väl förtrogen med.
3. Läs bipacksedeln noggrant, ta inte högre doser än föreskrivet. Du får inte bättre effekt av att överdosera, däremot riskerar du att få farliga biverkningar.
4. Har du så ont att du behöver ta värktabletter i mer än en vecka – sök läkarhjälp.
5. Blanda inte olika smärtstillande medel på egen hand. Blanda aldrig alkohol och värkmediciner."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Klicka här om du vill bli ihågkommen!

Emailadress

URL/Bloggadress:

Spell it out

Trackback
RSS 2.0