Svar om fusk

Fick en kommentar av Nina och tänkte passa på att svara och skriva lite om fusk. 
"Hur strikt är du? Vad är dina fusk (alltså kan du ta en pizza, bulle eller frukt)? 
Märker du av på vågen när du fuskat en gång?"
 
Svar: Jag lever efter de "gamla" reglerna som gällde när jag började på LCHF. Strikt för mig är att jag får äta hur mycket jag vill av saker som har mindre än 5/100. Ibland kan jag "unna" mig att äta lite saltlakris glass och då snålar jag in på grönsakerna den dagen och äter mest ägg, kött och sås. Vill försöka hålla mig till 20 kolhydrater om dagen, men räknar inte noga utan mer ett överslag lite snabbt i huvudet. Jag äter även tomater ibland och även mörk choklad ibland.
 
Fusk är allt utöver. Pizza kan jag inte äta, då blir jag jättedålig, får kramp i magen och mår riktigt illa. Bulle kan jag äta, eller kladdkaka, men kan få ont i magen av det också. Jag tror jag har ätit det typ 2 gånger sedan jag började på LCHF 2010. Frukt äter jag lite nu och då tyvärr. Just nu när jag är strikt så äter jag ju inte det men innan när jag stod stilla i vikten så åt jag frukt kanske 0-4 gånger i månaden.
 
En gång är ingen gång för mig på vågen. Men grejen är den att om jag äter fel en gång av ren impuls så blir det lätt två, tre dagar eller en vecka med fusk. Mitt problem är att jag inte kan begränsa mig. Om jag äter 3 choklad(vanlig)rutor så vill jag äta hela kakan. Om jag äter 3 godisar så vill jag äta hela påsen. Det är därför lättare att avstå helt än att försöka äta lite för jag misslyckas nog för ofta då. Jag vågar inte ens chansa oftast.
 
Jag ser ändå fusk som ett sätt att klara av mitt uppdrag, att gå ner alla kilon. Jag skulle inte kunna tänka mig att leva utan godis resten av livet, eller ens ett år framåt. Jag vet att jag om jag bestämmer mig klarar av att äta godis en gång och sen återgå till strikt diet direkt efter. Men jag får inte ge efter för "kroppens begär" eller hjärnans spöken. Det är en fin balansgång.
 
Just nu får jag inte fuska alls eftersom jag ligger på ett ganska tight nedgångsschema. Men som i måndags misslyckades jag och det är sånt jag får ta. Huvudsaken är att jag tar tag i mig själv på en gång och inte låter suget ta över och fortsätta.
 
Det som jag prioriterar om jag ska fuska är smågodis, rent socker med massa vidriga tillsatser. Annars är det glass. Innan jag gjorde eget valnötsbröd kunde det vara rostat bröd med smör. Jag blir sugen på de mest skumma grejerna som jag aldrig åt förut när jag "kunde" eller gav mig själv tillåtelse till att äta vad som helst. Tex skumtomtar, ischoklad, limpmacka, pressad potatis, päron, pepparkakor, kexchoklad, russin..
 

Kommentarer
Postat av: Nina

Tack Hanna för ditt utförliga svar.
Lika strikt som du lever gör inte jag...än.
Jag tillåter mig att äta tex en pizza om jag är sugen ca en gång i månaden. Dessutom äter jag mörk choklad när som jag är sugen på det. Frukt skippar jag nästan helt men kan ta en liten bit äpple när jag fixar mellis till barnen.
Samt att jag har en "ätardag" i veckan då jag äter lika som övriga familjen..dock vräker jag inte i mig utan har begränsningar.
Min största last är hör och häpna knäckebröd, det unnar jag mig en gång i veckan.
Som du ser så tillåter jag mig rätt mycket men vikten går ner men inte samma rasande takt som din..
önskar jag hade samma karaktär som dig, men jag tror att du inte är utsatt för samma frestelser hemma hos dig som jag hemma hos mig (lagar mat till övriga familjen, barnen ska ha sina frukosmackor, godis och glass i frysen, dignande fruktskålar, etc etc)och inbillar mig då att det är något lättare att leva strikt.
Ha en trevlig helg, hoppas din vovve mår bättre.

2013-01-11 @ 16:23:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Klicka här om du vill bli ihågkommen!

Emailadress

URL/Bloggadress:

Spell it out

Trackback
RSS 2.0