Inspirerad

Jag sitter fortfarande kvar här och blippar på datorn trots att klockan snart är 2 på natten. Förhäxad har varit på "Episode Selection" i cirka tre timmar. Jag har varit helt uppslukad av att söka jobb. Sanna har hjälpt mig med mitt CV och personliga brev så att söka jobb just nu är rätt najs. Jag skriver ju dock om det personliga brevet till varje jobb jag söker men det är skönt att ha en grund. Jag har dessutom hittat vissa jobb jag verkligen skulle kunna tänka mig.
 
Klickade in på Facebook och inser att jag har många kloka vänner. Jag vill vara lika klok så jag tänkte att jag delar länkarna som de har delat fast här inne. Det kan ju vara så att ni inte har hunnit se dom ännu. Länkarna innehåller information om alkolism. En fruktansvärd sjukdom som behöver uppmärksamhet.
 
Den första länken "Till botten med spriten" går till Fredrik Backmans text på Cafe.se. Det är bra att människor som inte är insatta i ämnet undersöker det och ger sin bild av saken. Jag upplever att han hittat en väldigt sann bild som stämmer väl överens med min uppfattning.
 
En annan läsvärd och enkelt förklarande text av Gunnar Bergström (Alkohol- och drogterapeut) finns på debattsidan på Aftonbladet.se. "Nej, en alkoholist kan inte dricka måttligt" som är ett svar till Sven Andreassons(läkare) debattinlägg där han på ett väldigt dåligt sätt försökte få fram att de med missbruksproblematik(alltså inte de som är alkoholister utan endast har problem med alkoholen) inte behöver sluta dricka utan kanske kan lära sig att dricka måttligt. Han anser att alkoholister drar sig och/eller undviker att söka hjälp på grund av att de vet att de då måste ge upp alkoholen helt. Jag känner att om man drar sig för att söka hjälp på grund av att man inte kan tänka sig att vara utan alkohol så borde man verkligen söka hjälp. Tycker det är otroligt korkat att ge hopp till de beroende som inte kan dricka men som kanske får en tanke om att det kanske går och någon kanske till och med provar vilket är otroligt ledsamt. Jag tycker att man får tänka sig för innan man uttalar sig. Därför tycker jag att Gunnars svar klargör tydligt och bestämt.

Den tredje texten är "Det är inte en förlust att avstå från alkohol" av Camilla Kuylenstierna. Om man träffat många beroende personer som jag gjort. Så kan man på inget sätt se att det skulle vara någonting negativt eller en förlust för dem at avstå från alkoholen helt. Jag har ingen förståelse för det resonemanget alls.

Det finns även flera skrämmande exempel på texter som får utrymme i media. Tex denna av Anders Hammarberg (med. dr beroendecenter Stockholm). Antabus hjälper ingen i längden. Att han pratar om att man kan ha toleransökning ändå är helt uppenbart. Det är många kriterier du måste uppfylla för att få diagnosen alkoholist. Toleransökning är ett väldigt tidigt symptom och innebär inte att du är alkholist eller ens har problem med alkohol. Alla jag känner har upplevt toleransökning någon gång i sina liv. Abstinens kan vissa förväxla med bakfylla även om de som verkligen upplever abstinens uppger att det inte ens är i närheten. Att en läkare kan uttrycka sig såhär är för mig helt vidrigt och jag trodde faktiskt att de hade mer kunskap.
 
För mig är ett beroende ett tillstånd som inte kan återgå till det "normala". Det finns många olika termer beroende på vem som uttrycker sig. Men för mig är missbruk precis vad det låter som, man missbrukar någonting, dock kan man återgå till att endast bruka detta om man bestämmer sig för det. Det är lite som att jag är allergisk mot nötter så då undviker jag det resten av mitt liv. Det finns liksom inget syfte att utsätta mig för det jag är allergisk mot?! Nu är den fysiska allergin endast en del av beroende som sjukdom men jag kan inte förstå varför människor ska vara så himla bekymrade och beskyddande över att alla inte kan och borde dricka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Klicka här om du vill bli ihågkommen!

Emailadress

URL/Bloggadress:

Spell it out

Trackback
RSS 2.0