Jag har rökt 100 cigaretter!

Några söta bloss på en vattenpipa efter måltiden skulle kunna vara en ofarlig njutning. Det är det inte. – Den här rökningen motsvarar 100 cigaretter, säger Per Haglind, stadsläkare i Göteborg.
I de färggranna askarna, som ibland påminner om teförpackningar, finns tobak smaksatt med jordgubb, äpple, melon eller pepparmint. Men i de till synes oskyldiga askarna döljer sig en hälsofara. Tobaken säljs lite varstans – även i inredningsbutiker. All tobak som säljs ska vara märkt med svensk varningstext, beskattas och får inte säljas till någon under 18 år. – Man ligger efter i kontrollen. Många är inte medvetna om att det här är en tobaksprodukt, säger Åsa Lundquist, projektledare för nationella tobaksuppdraget. Innehåller giftiga ämnen Den som trodde att den milda "röken" var ofarlig har gått på en myt. Ångan från vattenpipan innehåller nikotin, tungmetaller, kolmonoxid och cancerframkallande ämnen. – Eftersom ångan inte irriterar lika mycket kan man få intrycket av att den är mindre farlig. Men eftersom exponeringstiden är längre så ökar farligheten med vattenpipan jämfört med cigarettrökning, säger Per Haglind, stadsläkare.

Var tredje pojke i nionde klass har rökt vattenpipa, visar en undersökning från CAN. "Många frågetecken" Folkhälsoinstitutet håller just nu på att avsluta en studie som har kartlagt konsumtionen av vattenpipa. Ett av resultaten av undersökningen är att fler än väntat röker. – Vi blev förvånade. Det borde finnas en varning för den här hälsorisken. En myt bland många unga är att vattnet renar röken. Det stämmer inte, säger Åsa Lundquist, projektledare för nationella tobaksuppdraget. Det går att köpa tobaksfri rökmassa, men kolen som vattnet förångas med lämnar också ifrån sig olika ämnen.

– Det finns många frågetecken kring det här. Vi vet ännu inte hur vattenpipan påverkar hälsan, säger Åsa Lundquist. Folkhälsoinstitutets rapport om det allt mer utspridda användandet av vattenpipa i Sverige kommer i höst.

December 2009







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Klicka här om du vill bli ihågkommen!

Emailadress

URL/Bloggadress:

Spell it out

Trackback
RSS 2.0