Piskor

Jag har otroligt svårt att förstå syftet med spö/piskor många gånger. Tycker att väldigt många missbrukar användningen. Men det är väldigt accepterat att piska sin häst i hästvärlden. De ska lära sig. Jag tänker att det troligtvis är därför vissa hästar går bra på träning och inte sen på  tävling då ryttaren inte kan/får Säga till på samma sätt, jag har hört det flera gånger. Men det var inte allmänt jag tänkte skriva om idag.
 
Jag var på ridhuset och råkade då hamna så att jag såg en "lektion". De skulle träna hästarna för hand och alla hade en häst och ett spö. Eleverna fattade inte alla gånger vad läraren menade så ofta stod de bara och snurrade och snurrade och eftersom hästen inte fattade vad de ville så slog dom den med spöt eftersom de inte gjorde rätt så blev det bara hetsigt och hemskt att se. Vissa gånger tog läraren över och hon slog och slog och ryckte hästen i munnen, allt för att den skulle flytta sig så som hon ville. En hemsk förebild för dessa unga människor skulle jag säga.
 
Det värsta är också att läraren säger att det hon och de gjorde var det naturliga för hästen. Hon sa "Ja ni vet det här är det naturliga sättet för hästen, om en annan häst vill fram i hagen så använder de kroppsspråket och om de andra hästarna inte förstår så kommer det en spark eller ett hugg, så det är inget konstigt med att vi måste vara tydliga(Slå hästen med spöt tills den flyttar sig)". Jag känner att då läre man vara tydlig med vad det är man vill också. Tex när de skulle backa så gick en elev som en hösäck och hästen fattade ju ingenting så då skulle hon använda spöt. Om hon hade gått med lite pondus eller iaf sträckt lite på sig så hade ju hästen kanske reflekterat över att hon ville något. Att missbruka makt är väldigt lätt för de flesta som blir frustrerade därför tycker jag att det är dumt att sätta ett spö i handen på människor som inte har kunskapen. 
 
Jag är mycket för NH trots att jag inte är speciellt insatt. Men jag gillar att man ska använda kroppspråket och vara tydlig på ett sätt som hästen uppmärksammar. Man måste vara hård i det med, men det känns ändå som en belöningsträning istället för en straffträning. Just lugnet känns bättre.
 
Kan avsluta med att jag är inte emot spö/piska när det används som en hjälp. Jag använder sällan spö själv för Visa är livrädd för spöt och Lukas bryr sig inte ett dugg om spön. Det jag tycker är hemsk i spöhantering är när man använder det fel, för mycket eller helt i onödan. Speciellt jobbigt tycker jag att det är när en person som andra ofta yngre människor litar på visar att det är okej att straffa en häst utan att det fått en chans att göra rätt.
 
 

Kommentarer
Postat av: MalinKalin

Men fy! Det där lät inte bra :O

Sv: Nä dom som har Diana som jag brukar rida har Millan också men jag rider inte henne så ofta :P

Svar: Jaha :) Vad lämpligt med flera olika :)
Hanna

2013-08-27 @ 21:17:22
URL: http://malinkalin.blogg.se
Postat av: lina

Men fy inte konstigt att vissa elever får en ohälsosam tanke kring spön! Stackars hästar.

Svar: Nä det var hemskt, det var nära att jag hoppade ner och slet spöt ur händerna på dom och slog dom. Det var min plan i huvudet.
Hanna

2013-08-27 @ 22:15:05
URL: http://olinao.blogg.se
Postat av: lina

Du skulle ha gjort det!

2013-08-27 @ 22:39:56
URL: http://olinao.blogg.se
Postat av: Annika

Söt :)

2013-08-28 @ 14:59:11
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Jen & Johnny

Usch :( Hemskt att det får gå till så! Men jag kommer ihåg att när jag var liten och red på ridskola så var det inte särskilt ovanligt att spön användes på fel sätt. Idag är jag oerhört försiktig och använder sällan spö. Inte ens när jag longerar haha.

2013-08-28 @ 15:47:37
URL: http://johnnyochjag.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Klicka här om du vill bli ihågkommen!

Emailadress

URL/Bloggadress:

Spell it out

Trackback
RSS 2.0